Трудов дог със срок на изпитване и прекратяването му

29.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте, На тр дог съм със срок на изпитване в полза на работодателят,но искам да напусна,поради сл причини: -публични, подигравателни, заядливи назидания от един от служителите на фирмата с ръководни функции- главен инженер в общата ни работна група - спиране на една от програмите за работа от този същия служител, на която се обучавам от 08 01 24 г ., т е от когато съм назначена там .По този начин не мога да се обучавам, да практикувам и да работя с клиенти ... - смяна на графика като са махнати моите смени ..., което считам за възпрепятстване на достъпа за раб ми място ....Като нямам заповед за освобождаване и при тези обстоятелства какво да правя : да ходя ли на работа , ако не ходя, могат ли да ме уволнят дисциплинарно? По кой член да искам прекратяване на тр ми дог? А ако не е по който препоръчате член от КТ , мога ли да откаже подписване на заповедта? Отказ от подписване на заповед пречка ли е за регистрация в Бюро по труда? Мога ли да осъдя за морални щети гл инженер за неговото унизително отношение спрямо мен като имам писмените му диалози с мен ,от които личи това отношение? Моля за спешни отговори! Днес пуснах чрез поща молба за напускане! За пръв път попадам в такова ненормално положение!!! Благодаря Ви предварително!!!

Нашият отговор:

Когато имаме трудов договор със срок за изпитване в ползва на работодателя, според чл. 71, ал.1 КТ до изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен срока, може да прекрати договора без предизвестие. Във вашия случай е необходимо да подадете предизвестие за напускане, тъй като срокът не е уговорен във Ваша полза. Работодателят има право да прекрати трудовия Ви договор без предизвестие на основание чл.71 от КТ. 

Ако не спазите срока на предизвестие ще дължите обезщетение в размера на брутното Ви трудово възнаграждение за срока на предизвестието. 

Дори и да Ви прекратят трудовия договор на основание чл.71 от КТ, Вие отново ще имате право на на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск по чл.224  от КТ и право на обезщетение за безработица, като повече може да прочетете в чл. 54а и следващите от КСО.