Банков кредит

10.08.2023

Вашият въпрос:

Здравейте. Бих искала да се консултирам относно банков кредит на над 5 години, който нямах възможност да плащам няколко години. На 09/01/2018 взех потребителски кредит в размер на 40 000 лева за 10 години, с който погасих друг студентски кредит и заминах за Англия за 4 години, където завърших висше образование, но поради стечение на неблагоприятни обстоятелства нямах възможност да плащам кредита през това време. Години наред никой не се свърза с мен. Преди 2 години се прибрах в България и започнах работа, от която ми предстои да бъда съкратена по чл.328 в началото на Октомври. Ден след предизвестието от работодател за съкращаване в офисът на работодателят ми ЧСИ остави документи в HR отдела, които прилагам в този е-mail. Те не ми бяха предадени лично. Интересувам се какви действия да предприема в тази ситуация, които биха били максимално добре за мен. Кредитът е без поръчител, нямам имущество, но съм притеснена, че ще имам в бъдеще запор на заплатата и запор на обезщетението за безработица. Моля да ме посъветвате как мога да се консултирам по този казус.

Нашият отговор:

Без да се запознаем с документите по договора за кредит не можем да Ви дадем становище какво да предприемете. Ако всичко по договора за кредит е редовно, то ще дължите връщане на банката сумите, които сте получила, ведно с претендираните от тях лихви по поканата. Възможностите Ви за действие са няколко: 

- Да се опитате да постигнете споразумение с банката за разсрочване на вноските и договаряне на нов погасителен план

- Да се защитавате в съда, ако бъде заведено дело срещу Вас. Ако вървите към втория вариант е важно да поддържате адреса си по адресна регистрация актуален, за да получите документите от съда, когато Ви бъдат изпратени. Следва да знаете, че в случай че договорът за банков кредит е редовен, освен сумите по него, ще дължите и такси и разноски по евентуално дело и принудително изпълнение, което може да увеличи задължението Ви със значителна сума - вероятно най-малко 7 хиляди лева.

При това положение Ви съветваме да направим консултация по договора Ви за кредит, след което да обсъдим кое би било най-добре да предприемете в конкретния случай.