Давностен срок на задължение

25.07.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Искам да ви попитам следното: Имам кредитна карта с договор от 20.07.2010г., по стечение на обстоятелствата нямах възможност да плащам и през 2012 година стана изискуема. На 30.11.2015г. задължението ми се изкупува от коректорска фирма. Въпроса ми е има ли давностен срок това задължение и бих ли могла да го оспоря. Благодаря!

Нашият отговор:

За задълженията за главница по Договор за кредитна карта се прилага общата петгодишна погасителна давност. Задълженията за ливхи се погасяват с тригодиншна давност.

Можете да предявите отрицателен установителен иск, с който да бъде установено, че задължението Ви е погасено по давност. Съществува обаче спор в практиката дали имате правен интерес от такъв иск, съответно дали той е допустим, в хипотезата, в която кредиторът Ви не е предприел действия за събирането на вземането си. Дори съдът да приеме, че искът е допустим, биха Ви осъдили на разноски, защото може да се приеме, че ответната страна не е дала повод за завеждане на делото с поведението си.

Най-добрият вариант е да изчакате евентуално от колекторската фирма да предявят иск срещу вас, за да може да организирате защитата си в най-пълен обем, като е важно да поддържате актуален адреса си по лична карта, тъй като там ще получите долументи от съда или ЧСИ.