Съкращение по чл. 331(Поради намаляване обема на работа)

12.02.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, Следва да бъда съкратен по член 331от КТ като причината е "Намаляване обем на работа в екипа". По закон имам предложение от работодателя да ми изплати 4 брутни заплати обезщетение! Имам следните въпроси: - Ако не подпиша това предложение - трябва ли да бъда преместен в друг отдел/ трябва ли да ми осигурят друга позиция?? - Ако не подпиша това споразuмение - мога ли да бъда съкратен по друг член, но вече без това обезщетение? Кой е той? - Ако приема това предложение, но съм студент в момента ще мога ли да ползвам парично обезщетение от НОЙ/бюрото по труда? - имам 10г стаж! Благодаря предварително за отговорите! И. П.

Нашият отговор:

1. Ако не подпишете това предложение, работодателят Ви не е длъжен да Ви премести в друг отдел или да Ви осуигури друга позиция.

2. Ако не подпишете преложение, работодателят Ви може да прекрати трудовия Ви договор с предизвестие, на основание чл.328, ал.1, т.3 от КТ - поради намаляване обема на работата.  При прекратяване на трудовия договор на това основание Ви се дължи обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа, но за не повече от един месец, на основание чл.222 от КТ. Прекратяването на трудовото правоотношение на това основание е с предизвестие. В случай че работодателят Ви реши да не спази предизвестието, той следва да Ви заплати обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнгаржадение за срока на предизвестието. Във Вашия случай работодателят е избрал да прекрати трудовия договор по чл.331 от КТ. Този вариант е по-благоприятен за Вас, тъй като прекратяването е срещу минимум четири работни заплати. 

3. Ако трудовото Ви правоотношение бъде прекратено на основание чл.331 от КТ, ще имате право на обезщетение за безработица, но  ще получавате минималния размер на обезщетението за срок от 4 месеца.