Трудова злополука

18.08.2017

Вашият въпрос:

Добър ден! Имам още едно запитване към вас. Относно трудовата злополука. Живяла съм 22години в чужбина януари месец се завръщаме в България и започваме работа. След като стана трудовата злополука с мен разбрах, че ми изискват 5години назад осигуровки. Искат ми формуляр Е104 този формуляр могат да миго издадат лично или чрез пълномощно. Направихме всичко възможно да се свържеме и да ни изпратят този документ. Доктора каза, че няма да ми направи операция докато недойдат документите от чужбина. Казаха ни че документите могат да дойдат и за две седмици зависи от тяхната система. Въпросът ми към вас е:Законо ле е докторите от Пирогов даме забавят толкова дълго време? При положение че имам счупен крак и мие нужна спешна операция. Вече 5дни лежа във болницата и никакъв резултат.Обслужването към пациентите които нямат осигуровки е много лошо. Искам още веднъж дави благодаря за вашето внимание към хора които се нуждаят от вашият съвет. Пожелавам ви лек и успешен ден.С поздрави Ц.Юрукова

Нашият отговор:

Лекарите нямат право да Ви отажат извършването на операцията. Когато случаят е спешен, както е при Вас, лекарите са длъжни да окажат медицинска помощ на пациента, независимо от това дали сте здравно осигурена или не. В подобни случаи, може да се обърнете към прокуратурата, съобщавайки, че лекарите отказват да ви окажат медицинска помощ въпреки и в нарушение на закона.

Формуляр Е104 е неотносим  към оказването на спешна медицинска помощ и от Пирогов нямат основание да изискват такъв.

Формуляр Е104 е необходим за да удостоверите пред НОИ осигурителния стаж, който е придобит в друга държава-членка и има значение за изплащане на обезщетение за причинената в резултат на трудовата злополука временна неработоспособност. Заявлението за получаването на този формуляр се подава в Дирекция "Европейски регламенти и международни договори" при централното управление на НОИ, които се свързват с осигурителната служба в съответната държава членка, която издава формуляра.