Прекратяване на трудов договор със срок на изпитване 6 месец,иницирано от Работник

19.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте! Работя в строителна фирма от 07.08.2023 на безсрочен трудов договор със срок на изпитване 6 месеца в полза на Работодателя. Тъй като условията при които работя, не отговарят на първоначалната ни уговорка, бих желала да не продължа да работя след изтичнатето на срока на изпитание. Въпросите са ми: Мога ли да получа обезщетение от трудовата борса ( имам 24 г. трудов стаж), колко време и по кой член да бъда освободена. Ползвала съм болничен 4 дни-това означава ли,че срокът на изпитване приключва на 11.02.2024? В договорут ми е записано ,че дължа 1 месечно предизвестие за напускане.Трябва ли да го спазя или се счита, че с изтичането на срока, на другия ден мога да не се явя на работа? Благодаря предварително!

Нашият отговор:

Срокът за изпитване по трудовия договор се удължава с времето, прзе което сте бил в болничен, тъй като по време на срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск.

Възможно е да прекратите трудовото правоотношение по взаимно съгласие, съгласно чл.325, ал.1, т.1 от КТ или с писмено предизвестие, съгласно чл.326, ал.1 КТ.

Ако не спазите срока за предизвестие и прекратите договора преди да е изтекъл, ще дължите обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието, т.е. за 30 дни.

Когато прекратяването на трудовия договор е по взаимно съгласие на основание чл.325, ал.1, т.1 КТ, по Ваша инициатива по чл. 326, ал.1 от КТ, по чл. 331 от КТ или при дисциплинарно уволнение, имате право на обезщетението е в минималния размер и за срок до 4 месеца. Следва да имате предвид, че пълно обезщетение ще Ви се дължи ако отговаряте и на останалите изисквания, а именно да са минали повече от 3 години от последния път, когато сте използвали право на парично обезщетение за безработица.

Ако работодателят прекрати трудовото Ви правоотношение на основание срока за изпитване или на друго основание, различно от горепосочените, няма да се ограничи правото Ви да получавате обезщетение за безработица в пълен размер.

При прекратяване на трудовия договор с предизвестие, правоотношението се прекратява с изтичане на срока на предизвестието и след този срок вече нямате задължение да полагате труд.