Освобождаване поради намален обем на работа.

10.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте, може ли да дадете съвет при тези обстоятелства има ли смисъл да подам иск за незаконно освобождаване, колко ще ми струва първоначално и колко ако загубя делото. Освободиха ме от работа поради намаляване обема на работа! 1. Длъжността ми няма никаква връзка с намаляването на обема на работа. 2. Работодателя вече повече от 5 години не наема търговски за да увеличи обема, не е целенасочено от фирмата да намали обема, чрез лично решение защото са пускани обяви да търсят търговски във времето. Не са извършвани други методи преди това за предотвратяването на освобождаване на служители. 3. Най вероятно има някакво намаление на услугите и обемът в по голям период от време, но то е краткосрочно и преди да ме освободят има големи клиенти в региона които си ги върнаха и в други региони също има увеличение, а и след освобождаването ми също. 4. Преди освобождаването ми е направен някакъв подбор, но аз не съм присъствал, защото беше тайно и не зная дали е документиран, но е казано на колегите да не казват нищо. Аз съм с по-добро образование и квалификации от други колеги и по стар кадър от тези без допълнително образование и квалификации. 5. Не са правени събрания с цел да се разбере обстановката и да се дискутира намаления обем на работа и да се търсят решения 6. Според мен идеята е да се намалят разходите на Труд като се освободи един да се вдигнат заплатите на останалите от 1.01.2024 Предполагам и в други региони на страната има също съкращения на персонал за да се вместят разходите за Труд от новата година и да вдигнат на останалите. Не влизат ли в масови съкращения! В случая ще бъде налице вдигането с месец напред или февруари ще получат за януари.

Нашият отговор:

Имате възможност да предявите иск за незаконно уволнение по чл.344, ал.1, т. 1, т. 2 и т. 3 от КТ. Искът по т. 1 и т. 2 може да се предяви в 2 месечен срок, а този по т. 3 в тригодишен срок от уволнението. В трудовите спорове, работникът/служителят е освободен от съдебни разноски, т.е. не внася държавна такса, такси за експертизи и други такива. Единствено заплащате адвокатски хонорар, който при спечелване на делото се заплаща от ответната страна - работодател, а при загубване следва да поемете разноските на ответника по делото.

 Прекратяването на трудовия договор на основание намаляването обема на работа включва в себе си определен фактически състав. Преди всичко, то трябва да бъде действително, както и да има сравнително траен характер, който не е свързан с годишния цикъл на предприятието. Наличието на намаляване на обема на работата трябва да се преценява в сравнение с обема на работата от предишен период. При намаляване на обема на работата, работодателят има право да уволни работниците или служителите, които изпълняват тази работа, но не и други работници или служители, обемът на работата на които не е намалял. При това, броят на работниците или служителите, които той може да уволни на това основание, трябва да отговаря на размера на намалението на обема на работата. Съгласно чл.329 от КТ при уволнение поради намаляване на обема на работата работодателят е длъжен предварително да извърши подбор, с цел да останат на работа работниците и служителите, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Този подбор обикновено не се дава на уволнения работник или служител, а се представя от работодателя в съда при евентуално оспорване на уволнението.

Работникът или служителят, уволнен поради намаляване на обема на работата, има право да оспори заповедта пред съда. В такъв случай работодателят е длъжен да докаже, че заповедта за уволнението е съобразена с всички изисквания на закона. Ако той не успее да докаже това, съдът отменя заповедта като незаконна и възстановява уволнения работник или служител на предишната работа, както и му дължи обезщетение за оставане без работа, но за не повече от 6 месеца от датата на уволнението.

Ако желаете можем да се запознаем с наличните документи по казуса и да Ви дадем по точен отговор, както и да обсъдим възможностите за оспорване на уволнението.