Злополука

28.08.2023

Вашият въпрос:

По време на работния ми ден трябваше да доставя стока до дадено място. И на връщане служебният автомобил поднесе поради това че беше валяло и беше доста хлъзгав участък, при което излязох от пътя и паднах в канавката. Няма други пострадали, на мен също нищо ми няма, но автомобила имаше доста повреди. Не съм карал с превишена скорост и спазвах знаците. Въпроса ми е кой трябва да поеме щетите по автомобила и ако работодателят ме задължи да ги поема, длъжен ли съм да го направя.

Нашият отговор:

В чл. 203 - 212 от Кодекса на труда е уреден въпросът за реализиране на имуществената отговорност на работниците или служителите. От казаното от Вас считаме, че може да се приеме, че щетата е настъпила вследствие на небрежност, поради което може да се приложи чл. 206, ал. 1 от КТ -  За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение. За да се реализира отговорността работодателят следва да издаде заповед, която ако имате възражения, можем да обсъдим, в случай че получите такава. Без подобна заповед не може да бъде реализирана законосъобразно имуществената отговорност на работник или служител.

Следва да имате предвид, че ако автомобилът е бил застрахован по застраховка КАСКО, то тогава застрахователят следва да поеме щетите, а не Вие.