Пенсиониране на държавен служител

22.08.2023

Вашият въпрос:

Здравейте! От 5 год. съм държавен служител. Преди това 10 год. съм работила в районно подразделение на настоящата администрация, но на трудово правоотношение при друг работодател. През тези общо 15 год. нямам прекъсване на трудовия стаж. Въпросът ми е, при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, мога ли да подам молба за напускане на това основание без предизвестие и на какво обезщетение имам право?

Нашият отговор:

Имате право на обезщетение, съгласно чл.106, ал.3 ЗДСл. Текстът гласи следното: 

В случаите по ал. 1, т. 5 държавният служител има право на обезщетение в размер 50 на сто от месечната му основна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Ако към момента на прекратяване на служебното правоотношение държавният служител е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни основни заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни основни заплати, когато това е по-благоприятно за него. Това обезщетение може да бъде получено само веднъж. Обезщетението се дължи и в случаите, когато служебното правоотношение е прекратено едностранно от държавния служител или по взаимно съгласие и към момента на прекратяването държавният служител е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Характерът на обезщетението е гратификационен, т.е. с цел възнаграждаване на държавния служител за годините му служба. За да не се поставят държавните служители в по-неблагоприятно положение от тези по трудово правоотношение, законът през годините е променян, като дори в мотивите е записано следното "Придобивайки право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, държавните служители са в неравностойно положение с пенсиониращите се по трудово правоотношение …Поради несполучливи редакции и нееднакво използвани термини редица разпоредби на закона се нуждаят от допълнения и уточнения, тъй като сегашните редакции водят до противоречиви тълкувания … Законопроектът предвижда уреждане на справедливо обезщетение на държавни служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст след назначаването им на държавна служба, като се отчита продължителността на работата им в същата администрация. Предлаганият проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е в контекста на добрите европейски практики за организацията и функционирането на държавната служба".

В тази връзка, доколкото сте работила в рамките на същата администрация по трудово правоотношение (което трябва да се установи чрез съответните вътрешни актове за структурата на администрацията), имате право на обезщетение за общия Ви стаж, т.е. 15 години, което прави и максималния размер на обезщетението. Можете да го сметнете, като сверите основното си възнаграждение. 

За съжаление, нямате право да напуснете без предизвестие, тъй като ЗДСл не го позволява, но имате същото право, съгласно текста на закона, и при напускане с предизвестие и при прекратяване по взаимно съгласие, но само ако към момента на прекратяването държавният служител е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Оставаме на разположение.