прекратяване на договор по чл. 68, ал. 1 ,т.е. назначена за 1 година до 14.09.2021г., но поради липса на група, договорът не може да бъде продължен, но лицето е излязло в болнични. Лицето е излазло в болнични, Какво да предприема за да прекратя договора.

06.09.2021

Вашият въпрос:

Педагогически специалист е назначен с договор по чл. 68, ал. 1 от КТ т.е. за една година до 14.09.2021г. Поради липса на ученици се налага да прекратя договора, а и лицето е неправоспособно за заеманата длъжност. В момента е в отпуск по болест заради гледане на дете. По нейните думи времетраенето ще надхвърли времето на договора. Какво да правя в този случай. Лицето е в болнични, а аз, като работодотател не мога да я задържа?

Нашият отговор:

Силно вероятно е прекратяване на основание срока да бъде незаконно, тъй като действието на срочните трудови договори е много ограничено от закона. По отношение на това, дали лицето е неправоспособно, вероятно имате възможност за прекратяване на трудовото му правоотношение, но едно такова уволнение трябва да се подготви, тъй като в противен случай може да бъде незаконно. Добре е да консултирате това прекратяване със специалист, а ако желаете можете да се обърнете към нас на телефоните на кантората, като трябва да приготвите трудовия договор, анекси, длъжностна характеристика на лицето, за да можем да Ви дадем конкретна консултация.