Трудова злополука

16.04.2021

Вашият въпрос:

Здравейте,на 23.04.20г претърпях трудова злополука,работя в дентална клиника на 3 етажа и при слизане по стълбите паднах и си счупих глезена на 3 места,10 мин преди това на същото стъпало е паднала др колежка и изкълчила ръката.Работодателя устно ме помоли и увещава да не завеждам тр.злополука,че ще плати разликата от 10% в болничният за битова и трудова и каквото е необходимо ще съдейства. Каза ми че е оправил вс.документи и че никога не може да се докаже че съм била 12ч на работа,тоест вписал ме че съм само от 8ч до 13 и че си е мой проблем какво правя в клиниката в 15ч.ситуацията беше много тежка за мен, а лечението и болничният ми продължи 1г. Работодателят ми изплащаше само 5м разликата тоест само 50лв и нищо повече никога не се и поинтересува как съм. На 6-тият м от болничният ми се обадиха от офиса и ми казаха,че работодателят ме вика на разговор и казал че съм нагла, че спекулирам с дълги болнични и че ми спира и тези 50лв които щях да ги взимам от НОИ. Отношението е повече от нагло и брутално Днешно време ми изтича болничният на 18.04,написала съм на вайбър до кога ми е и предавам болнични всеки месец.отговора им беше че шефа ми ме вика на разговор на 26.04 и че нямам работен график и че не знаят тези дни как ще се водят,това са 8дни разлика. Как и какво трябва да защитя себе си за тези дни? Знав че до 1г мога да заведа в НОИ, че е трудова злополука и има ли смисъл вече. Извинявам се за дългото обяснение и ви благодаря предварително!

Нашият отговор:

При настъпване на трудова злополука работодателят е задължен да я обяви. Тъй като, често се случва работодателят да е недобросъвестен (както е в случая) и да не декларира злополуката, пострадалият също може в едногодишен срок от настъпването ѝ да я заяви пред НОИ. Без разпореждане на НОИ, с което злополуката да бъде приета за трудова, не може да се претендира обезщетение от работодателя за настъпилата злополука. Следва да знаете, че това обезщетение е допълнително и няма общо с изплащането на болничните. Обстоятелството дали и кога е настъпила злополуката е въпрос на доказване и кантората ни има значителен опит при подобни дела.

Съветваме Ви да декларирате злополуката в най-кратки срокове, а ако имате нужда от съдействие сме на разположение и Ви желаем бързо възстановяване.