Трудов спор

28.06.2019

Вашият въпрос:

Здравейте. Обръщам се към Вас със следния казус. Беше ми връчено Предизвестие /30 дни/ за прекратяване на ТД поради съкращаване на щата. Длъжността която заемах беше Техн.сътрудник. След като отказах да подпиша, тъй като имам Анекс за предизвестие 90 дни, подписите си сложиха двама свидетели-колеги. Заявих, че ще осъдя фирмата и ще си търся правата за получаване на обезщетение от 90 дни предизвестие. При което докато си приготвях нещата за тръгване, ми отправиха предложение по чл.331 и договорени няколко заплати. Освен на мен и на още двама колеги. Естествено, че се съгласихме, въпреки че този чл.331 си има своите плюсове и минуси. Питането ми и дилемата ми е дали има смисъл от водене на трудов спор за пропуснати ползи или незнам какво още ..... тъй като според мен при решаване за съкращаване на щатове, трябва да има ново щатно, а с такова никой не ни запозна във въпросния ден ... Другото, което ме навежда на тази мисъл е че много лесно се подмени едната заповед с друга и то с един и същи номер /те чисто и просто пропуснаха да ми поискат предните екземпляри/ .... И сега си имам два вида заповеди, едната по чл.328, другата по чл.331, с един и същи номера ..... Надявам се, че не съм прозвучала доста объркано в обясненията си. Естествено ако прецените, че случая представлява интерес за Вас съм насреща за разговор и предоставяне на документи. Предварително благодаря за вниманието.

Нашият отговор:

За да може да бъде прекратен един трудов договор, той трябва да е действащ.

С отправяне на предложението по чл.331 от КТ и с приемането му от Ваша страна, трудовият договор се е прекратил, поради което изтичането на  предизвестието по чл.328 от КТ няма да породи действие, тъй като няма правоотношение, което да се прекрати.

В чл.331, ал.2 от КТ е посочено, ако обезщетението по чл. 331 от КТ не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало. Ако тази хипотеза е налице, предизвестието по чл.328 от КТ ще породи действие и договорът Ви ще се прекрати с неговото изтичане. Щом е уговорено 90-дневно предизвестие, но работодателят Ви е посочил, че ще спази 30-дневно такова, то неспазения остатък от време, ще Ви дължи обезщетение за неспазено предизвестие (във Вашия случай за 60 дни).

За да Ви дадем становище по законността на прекратяването поради съкращаване на щата, е необходимо да се запознаме с документите, с които разполагате.

Следва да знаете, че имате 2-месечен срок от прекратяване на договора, за предявяване на иск за оспорване законността на уволнението.

Кантората ни е специализирана в представителство по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!