Топлофикация

06.01.2019

Вашият въпрос:

Здравейте! Майка ми почина преди няколко дни, ние с баща ми сме нейни наследници. Тъй като тя не беше плащала задълженията си към Топлофикация, ние ще наследим и тях, след като извадим удостоверението за наследници. Майка беше пенсионерка и картата, в която й превеждаха пенсията е запорирана, но тя си взимаше парите в пощенска банка, това което ни тревожи е СЛЕДНОТО - Страх ни е да не запорират картата на баща ми (той все още работи), след като закрием нейната, освен това, не знаем каква точно е сумата, която дължи. Може ли да ни посъветвате как да процедираме, за да не запорират парите на баща ми и какво да направим за да ни опростят парите, тъй като знаем, че давността е 3г.

Нашият отговор:

Като наследници на майка Ви върху вас преминават всички нейни права и задължения. При това положение, щом майка Ви има задължения, можете да приемете наследството по опис - в този случай ще отговаряте само до размера на приетото наследство. 

От значение е дали към настоящия момент има образувано дело срещу майка Ви за тези задължения, или не. Ако вече има образувано дело срещу майка Ви, Вие ще наследите тези задължения. В този случай ще е приемете наследството по опис или да се откажете от него (отказът е действие, което се извършва в краен случай само когато пасивите значително надвишават активите в наследството). Ако все още няма образувано дело, може да сключите споразумение с топлофикация за отписване на погасените по давност задължения и разсрочено плащане на остатъка от сумата. В случай че откажат да отпишат погасените по давност задължения, можем да предявим иск за установяване недължимост на сумите.

Следва да имате предвид, че приемането на наследството по опис е възможно в 3-месечен срок от узнаване на смъртта на наследодателя.