Трудова злополука

16.10.2018

Вашият въпрос:

Здравейте По време на работа на 18.08.2018 г ми стана лошо изпратиха ме на лекар в болница и там констатираха инфаркт. След десет дни получих и инсулт Сега съм с много увредено здраве. Моля да ме посъветвате в каква насока мога да потърся обезщетение : 1. Да заведа граждански иск за пропуснати материални ползи вследствие увреденото ми здраве 2. Да подам декларация за злополука и в зависимост от решението да търся обезщетение 3.Има ли давност до кога да заведа гражданския иск

Нашият отговор:

За да възникне за Вас правото да претендирате обезщетение от работодателя за претърпените имуществени и неимуществени вреди по чл.200 от КТ, е необходимо първо да има разпореждане за приемане на злополуката за трудова.

Злополуката се приема за трудова с разпореждане на длъжностното лице в съответното териториално поделение на НОИ. За целта е необходимо да подадете декларация за злополуката, след което длъжностното лице извършва разследване и ако счете, че са налице необходимите предпоставки, приема злополуката за трудова. Следва да знаете, че когато став върпос за приемането на инфаркт и/или инсулт за трудова злополуката, практиката е противоречива и всеки казус е специфичен, определящ се от здравословното състояние на лицето преди инфаркта/инсулта, условията работа и длъжността, която изпълнява същото.

Вземанията за обезщетения за претърпени вреди от трудова злополука се погасяват с 3-годишна погасителна давност.