Съкращаване на щата

18.04.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, преди два дни ме съкратиха по чл.328, ал.1, т.2 от КТ, но се съмнявам подбора дали е извършен законосъобразно. Критериите бяха образование, трудов стаж по специалността, но не в предприятието а като цяло и майки с деца до 3г. възраст. Може ли колежка, която е назначена на работа в предприятието преди два месеца и би следвало да е на временен договор, да е с предимство и да не я съкратят? Аз работя там от 3г. и избраха мен. Възможно ли е преди 6-тия месец да са направили договора и постоянен? Благодаря!

Нашият отговор:

В Кодекса на труда са установени критериите, въз основа на които следва да се извърши подборът - квалификация и по-добрата работа. Под квалификация следва да се разбива както образованието, което лицето има, така и знанията и уменията, придобити на курсове и др. Трудовият стаж не е самостоятелен критерий при извършването на подбора, той се разглежда като част от критерия "квалификация". 
Обстоятелството дали срокът за изпитване на колежката Ви е изтекъл, респ. дали с допълнително споразумение договорът й се е превърнал в окончателен, не е от значение при извършването на подбора. Времето, през което един служител е работил в предприятието, не е определящо за това дали изпълнява по-добре работата, респ. при извършване на подбор да следва да бъде запазен именно неговият трудов договор. Законът поставя множество изисквания за законосъобразно извършване на подбор, поради което е възможно някое от тях да не е спазено. Но за да Ви дадем становище дали уволнението Ви е законно, е необходимо да се запознаем както с трудовия Ви договор, заповедта за уволнение и с всички обстотелства по казуса. Следва да знаете, че имате двумесечен срок, считано от прекратяване на трудовия Ви договор, в рамките на който можете да обжалвате заповедта за уволнение. Кантората ни е специализрана в представителство по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!