Съкращение на бременна служителка

09.02.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, бих искала да Ви попитам има ли право работодател да съкращава бременна служителка с предизвестие по чл.328, ал.1, т.2 от Кодекса на труда. Служителката работи във фирмата от 9 месеца на постоянен трудов договор. Има ли начин да се направи нещо, евентуално да се подаде жалба?

Нашият отговор:

Бременните служителки се ползват от специална закрила при уволнение по чл.333, ал. 5 от КТ. Прекратяване на трудовия договор на основание чл. 328, ал.1, т.2, (първо и второ предложение) от КТ не е предвидено като възможност за прекратяване на трудовото правоотношение при бременна служителка, поради което законно уволнение на това основание от страна на работодателя не може да бъде извършено. При това положение, ако работодателят все пак уволни служителката, може да потърсите правата си по съдебен път в 2-месечен срок от уволнението. В случай че не го направите в този срок, губите възможността да оспорвате уволнението.

Важно е да знаете, че обстоятелството дали сте бременна следва да се докаже с медицински документи, които следва да се представят на работодателя, след като същия поиска от Вас да декларирате дали попадате под закрила по чл. 333 от КТ. Непредставянето им поради неуважителна причина е за сметка на работника. Изискването на тези обстоятелства е задължение на работодателя и той носи отговорността, ако същото не бъде изискано от Вас.

Кантората ни е специализирана в процесуално представителтво по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!