Прекратяване на трудов доготвор със срок на изпитване

15.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Назначена съм на договор по чл.70. Договорът ми изтича на 22.12. Уговорен е в полза на работодателя, а аз дължа 3 месечно предизвестие или толкова, колкото остава от срока на изпитване. ВъпросъТ ми е ако подам молба за прекратяване след изтичане срока на изпитване, по кой член ще бъде прекратен и мога ли да отида на борсата? Какво ще е обезщетението ми? Предварително Благодаря Елица Петрова

Нашият отговор:

Щом срокът за изпитване е уговорен в полза на работодателя Ви, срокът на предизвестието от Ваша стана е винаги три месеца, независимо колко време остава до изтичане на изпитателния срок.

Като работник, винаги имате право да прекратите трудовия си договор - съгласно чл.326 от КТ, със или без предизвестие. Ако решите да прекратите трудовия си договор без предизвестие, ще дължите на работодателя си обезщетение за неспазения срок на предизвестието, респ. три работни заплати. Ако решите да спазите срока на предизвестието, трябва да отработите тримесечното предизвестие, като началният момент на тримесечния срок е моментът, в който работодателят Ви получи заявлението за прекратяване на трудовия Ви договор и изтича в същия ден на съответния месец, а ако той е неприсъстен, на следващия присъствен ден.

Във всички случаи, в които трудовият договор е прекратен по Ваше желание, вкл. по взаимно съгласие, имате право на минимален размер на обезщетението за минимален срок, т.е. за 4 месеца.