Давност

03.12.2017

Вашият въпрос:

Имам земи който не са обслужвани над 7 години.По тях няма дела и искове.Как да се възползвам от давността така, че да не могат да заведат искове.

Нашият отговор:

Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика, тъй като от значение за изтичане на давността са много и различни обстоятелства. На първо място, давността за всяка отделна вноска започва да тече от датата, на която същата е станала изискуема. На следващо място от значение са дали и какви действия са предприемани от кредитора - обявена ли е предсрочна изискуемост на кредита, заведено ли е заповедно производство, образувано ли е изпълнително дело срещу Вас (теоретично е възможно да е образувано заповедно производство (и към настоящия момент да не е образувано изпълнително дело) или изпълнително дело (да не Ви е връчена покана за доброволно изпълнение ,по делото да е наложен запор в банка, в която нямате сметки) и да не сте разбрали за това). Тези действия са от значение, тъй като прекъсват давността и от всяко следващо действие започва да тече нова давност. Тъй като давността не се прилага служебно, имате две възможности за действие:

1. Да сключите споразумение с кредиторите Ви, с което да отпишат задълженията Ви - това е по-бързият и целесъобразен вариант за действие.

2. Да изчакате евентуално да заведат дело срещу Вас и тогава да се защитавате, тъй като е спорен въпросът дали Вие имате право да заведе иск, за да се установи, че не дължите суми поради погасяването им по давност. Важно е да поддържате актуален постоянния си адрес, тъй като съдебните книжа ще бъдат изпратени на него.

Адвокат Георги Вълев е специализиран във воденето на преговори и ако желаете, можете да го ангажирате, за да Ви помогне с Вашия казус.