уволнение на осн.на чл.328,ал.1,т.2,предл.второ съкращаване ня един щат

26.06.2017

Вашият въпрос:

Съкратиха ме по чл.328,ал.1,т.2,предложение второ от КТ ;Отдел Миниджърски. Закрих щата по неясни ппричини.Мениджър съм за Регион в който имам ръст на продажбите от около 60% и то на Бранд лидер в региона В деня на връчване заповедта ми за съкращаване на щата беше нает нов служител на същата длъжност в друг град който обаче поема работата ми в 70% от моя регион. Има ли смисъл да заведа дело за обещетение за месеците в които съм останал без работа и за възстановяване на работа.

Нашият отговор:

На първо място следва да имате предвид, че в двумесечен срок от прекратяването на трудовия Ви договор, можете да предявите иск за отмяна не уволнението като незаконно. След изтичането на този срок, предявяването на иска е недопустимо.

Не е налице съкращаване на щата, като основание за уволнение, когато длъжността е преместена от едно структурно звено в друго. В този случай дейността по съответната длъжност продължава да се осъществява, поради което работодателят няма право да уволни работника или служителя, заемащ тази длъжност. Освен това при уволнение на това основание, е необходимо да са спазени редиза изисквания на КТ -  да е налице взето решение за съкращване на щата от компетентен за това орган, заповедта да бъде мотивирана, преди или заедно с нея да Ви бъде връчен актът, с който е взето решение за съкращаване на щата, в заповедта да посочено точно и конкретно основанието за прекратяване на трудовия договор. Неспазването на което и да е от тези изисквания, води до незаконност на уволнението.

Повече информация може да намерите тук: Уволнение поради съкращаване на щата на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 предложение второ от КТ