Освобождаване на наето лице

18.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте, наехме лице по чл.68, ал.1 т.1 със срок 2 месеца, след което ще го освободим по чл.327 , ал.1 т.7 и въпроса ми е ще има ли право на борса и при какви условия? Благодаря

Нашият отговор:

Прекратяването на срочен трудов договор по чл.327, ал.1, т.7 КТ е възможно с писмено волеизявление от страна на работника или служителя, който преминава на друга работа за неопределено време. В случая, ако Вие сте работодател нямате право да прекратите трудовият договор на това основание. 

Възможно е да прекратите трудовия договор на основание чл.325, ал.1, т.3 КТ- с изтичане на уговорения срок, като в случая нито една от страните не дължи предизвестие.

Ако са изминали повече от 3 години от последния път, когато лицето е получавало обезщетение за безработица, ще може да получви обезщетение в пълен размер за целия му се полагащ период - с оглед трудовия стаж може да направи справка какво обезщетение ще се дължи, съгласно чл.54а и следващите от КСО. В чл.54в от КСО е посочен периода, през който се полага обезщетение за безработица с оглед трудовия му стаж, като тук е важно да знаете, че се отнася до целия  трудов стаж, а не само при последния работодател.