Напускане поради неизплатено трудово възнаграждение в срок

13.01.2024

Вашият въпрос:

Работодателят бави заплата с три месеца. Обмислям напускане. Желая да ми бъде изплатена заплатата за тези три месеца + платения отпуск. По ТД съм назначена на минимално трудово възнаграждение, винаги съм получавала повече от това, защото взимам аванс. Никога не е плащано по банков път, а на ръка до 2-3 пъти в месеца, като се подписва Разходен ордер от моя страна. За да постигна желаното от мен, обмислям да подам заявление към работодател, в което се посочва в определен срок да се посочи паричната сума, която трябва да получа, като по този начин му давам възможност и време да реагира. В противен случай ще подам Молба за напускане. Правилен ли е този ред на действията или мога да подам Молба за напускане, в която да посоча причината за напускане и да изискам изплащане на трите заплати в определен срок? Ще взема ли, колкото съм взимала досега ако това се осъществи или да очаквам в отчета за забавените заплати да е посочен размера на минималото трудово възнаграждени за три месеца?

Нашият отговор:

Съгласно разпоредбата на чл.327, ал.1, т.2 КТ работникът/служителят има право да прекрати писмено трудовото правоотношение без предизвестие, когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване. Т.е. е възможно директно да подадете млба за напускане. Във всички случаи, неизплатените трудови възнаграждения се дължат.

След прекратяване на трудовото правоотношение е възможно да предявите иск в съда за изплащане на дължимото неизлатено трудово възнаграждение, както и лихвите за забавата му и обезщетение за неиползван платен годишен отпуск. 

Трудовото възнаграждение се изчислява, съгласно посочения размер в трудовия договор, като към него се прибавя и допълнителното такова, което е било с траен характер - клас прослужено време или други възнаграждения, които са изплащат регулярно.

При подаване на молба до работодателя е много възможно, той да бъде склонен да изплати само дължимото се трудово възнаграждение по договор, без това, което е заплащал извън писмените уговорки.