Съкращение по чл.331

08.01.2024

Вашият въпрос:

Здравейте. Предстои ми съкращение с обезщетение от работодателя по чл.331. До колкото разбрах в този случай при регистрация в бюрото по труда имам право само на минималното обезщетение от 18лв на ден за период от 4 месеца. Също така ако използвам това си право след това в продължение на 3 години нямам право да получавам пълното обезщетение за безработица ако ми се наложи. Въпроса ми е при това положение има ли смисъл изобщо да се регистрирам в бюрото по труда или е по-добре да си запазя правото за момент, в който евентуално ще имам право да ползвам пълното обезщетение? Как стои въпроса ако се регистрирам само в бюрото по труда, но не подам заявление в НОИ за получаване на обезщетение? Ще запазя ли в този случай правото си в бъдеще да получавам пълно обезщетение и в същото време да се възползвам от това, че при регистрация в бюрото по труда този период се зачита за трудов стаж и здравните осигуровки се заплащат от бюрото по труда?

Нашият отговор:

Регистрацията в Бюрото по труда не значи, че ще получавате обезщетение за безработица. За да получавате такова обезщетение следва след като сте направили регистрация като безработни, да подадете заявление по образец до НОИ, след което да Ви бъде отпуснато обезщетение за оставане без работа.

Правилно сте разбрали, че на основание чл.54б, ал.3 от Кодекса за социално осигуряване, лицата освободени по чл.331 от КТ получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.

За да може да имате право отново да получавате обезщетение за безработица в пълен размер, трябва да изминат 3 години от последния път, кагато Ви е било отпуснато подобно обезщетение. В чл.54в от КСО е посочен периодът, през който се полага обезщетение за безработица с оглед трудовия Ви стаж, като тук е важно да знаете, че се взема предвид целия трудов стаж, а не само при последния работодател.