Забавяне на заплати

07.09.2023

Вашият въпрос:

Здравейте, ще съм много благодарен, ако можете да ме ориентирате в ситуацията в която съм изпаднал. От май месец насам има забавяне на заплати, майската заплата я изплатиха на няколко пъти, като последното плащане беше в началото на август. Юнската заплата все още не е изплатена цялата, последното плащане беше преди седмица а и има още около 30 процента да се изплати от нея. Никой не може да ми даде отговор от фирмата кога ще бъдат изплатени заплатите и до кога ще продължи това забавяне. Договора е на основание чл.68, ал.1 , т.2 във връзка с чл.70 от Кодекса на труда. Сключва се като срочен трудов договор за извършване на определена работа и в сила до приключване на проекта описан в договора( не мога да го назова) . Плануваното завършване на проекта е за дата 30.05.2023. Ние работим по други проекти , но проекта който е по договор още не е приключил документално и нямало проблем така да работим, така ми отговориха от HR. Въпроса ми е, ако искам да напусна, те длъжни ли са да ми изплатят заплатите накуп и има ли срок за това. Прочетох някъде , че са и длъжни да ми платят предизвестието което е 30 дни, не знам дали това е вярно. Благодаря предварително.

Нашият отговор:

При неплащане частично или изцяло на дължимото се трудовото възнаграждение, може да прекратите трудовия си договор на основание чл. 327, ал.1, т. 2 от КТ. Заявлението по чл. 327, ал.1 т. 2 от КТ следва да се депозира при работодателя, като е необходимо Вие да докажете, че същото е достигнало до знанието му, поради което препоръчваме изпращането му по куриер, за да може да имаме документ за доставяне. Важно е да посочите съдържанието на пратката в товарителницата. 

По отношение размера на обезщетението, което Ви се дължи в конкретния казус, не можем да Ви дадем отговор, без да се запознаем със съдържанието на договора. От това, което сте посочил, имаме сериозни основания да смятаме, че договорът Ви не е срочен. Първо, при срочен трудов договор, в който срокът е определен по два начина - до определена дата и до завършване на конкретен проект, се превръща в такъв за неопределено време, тъй като клаузата за срока е определена в противоречие с КТ. От друга страна може да се приеме, че договорът Ви се е превърнал в безсрочен, тъй като със знанието и без противопоставянето на работодателя сте продължил да работите повече от 5 работни дни след определения срок 30.05.2023 г.-чл. 69, ал. 1 от КТ. При това положение при срочен трудов договор, прекратен по чл. 327, ал.1, т. 2 от КТ, обезщетението е в размер на действително причинените вреди, тоест до края на срока на договора. Ако обаче се приеме, че договорът Ви е за неопределено време, то най-вероятно в същия е уредено, че ще се прекратява с 3 месечно предизвестие (това е задължителното предизвестие при срочни трудови договори), поради което ще имате право на обезщетение в размер на 3 брутни работни заплати. Ако имате допълнителни въпроси може да се обърнете към адв. Георги Вълев в кантората ни.