Осъдена за съдебни разходи за 2015г от топлофикация София

11.02.2020

Вашият въпрос:

Здравейте, Получих запор (на 10.02.2020) от ЧСИ на банковите си сметки във връзка с гражданско дело 34156/2015 - за неизплатени съдебни разходи към топлофикация. За което разбрах в същия ден на запора. До момента не съм получавала никаква документация относно същото дело . Имам ли шанс да се боря за погасяване по давност и принципно как бих могла да се защитя? Прилагам файл с данни за гражданското дело, защото до момента не съм получила и документите от ЧСИ.Благодаря предварително за отговора и хубав ден!

Нашият отговор:

От значение за това дали за задълженията е приложима кратката 3-годишна погасителна давност, или общата 5-годишна, е дали листът е издаден въз основа на заповед за изпълнение на парично задължение (респективно, дали срещу нея е подадено възражение) или въз основа на съдебно решение. На следващо място, възможно е давността да е прекъсвана като са предприемани изпълнителни действия, за които Вие не сте разбрали (наложен е запор в банка, в която нямате открита банкова сметка).

С оглед на гореизложеното, за да Ви дадем становище дали задължението е погасено по давност, е необходимо да проучим както изпълнителното дело, така и делото в съда, в рамките на което е издаден изпълнителн лист.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако жалете да ни ангажирате, сме на разположение!