давност по кредит

04.07.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, Имах необслужван кредит към банка, изтеглен през 2002г. През 2006г. дългът ми беше закупен от ЕОС Матрикс. Споразумяхме се за погасителен план. Направих две-три месечни вноски и от тогава (25.04.2006г.) не съм правил никакви плащания. Обаждат ми се по телефона, но но нямам информация да са завели дело при ЧСИ. Въпросът ми е има ли давност този дълг и какво трябва да предприема, за да не заведат дело. Имат ли право да извадят изпълнителен лист, след като са минали толкова години. Ако все пак ме осъдят, мога ли да се позова на изтекла давност. Обажданията им по телефона прекъсват ли давността? Благодаря предварително за информацията и приятна вечер :)

Нашият отговор:

За задълженията за главница по договори за кредит се прилага общата 5-годишна давност, а за тези за лихва - кратката 3-годишна давност. Давността започва да тече отделно за всяка вноска от датата, на която същата е следвало да бъде заплатена. Предвид големия период от време, който е изтекъл, и ако не са предприемани действия за прекъсване на давността, най-вероятно към настоящия момент задължението Ви е погасено по давност. Тъй като давността не се прилага служебно в гражданското право, колекторските фирми отказват да отписват задълженията преди да има влязло в сила съдебно решение, установяващо недължимост поради изтекла погасителна давност. При това положение, щом е налице извънсъдебно оспорване на задължението от страна на “ЕОС Матрикс” ЕООД и ако, например, обявяват информация за задължението в Централния кредитен регистър, можете да предявите иск за установяване недължимост на сумите.

Необходимо е да поддържате актуален постоянния си адрес, респ. настоящия, ако имате регистриран такъв, тъй като при евентуално дело срещу Вас, там ще бъдат изпратени съдебните книжа. В случай на дело срещу Вас, необходимо е да организирате защитата си своевмренно и да направите възражение за изтекла погасителна давност в законоустановените срокове, тъй като при липса на такова, ще бъдете осъден. Действията, прекъсващи давността, са изрично посочени в чл.116 от ЗЗД, като обаждането по телефона не е такова.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!