Давност по изпълнително дело

26.06.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, прочетох доста материал и така не ми стана ясно. Имам изпълнително дело влязло в сила 2014г. и друго от 2015година.До момента имам наложен запор върху РЗ и банкова сметка. На минимална работна заплата съм, така че към момента не ми удържат нищо. Правилно ли съм разбрала, че ако към момента подам молба за прекратяване по давност на делото от м.Май 2014г , тя ще бъде уважена. И съответно направя и същото през 2020, за делото от 2015, ако междувременно кредитора не си изтегли листа и не заведе ново дело срещу мен и това задължение няма да може да ми бъде изискуемо по съдебен път. Благодаря Ви предварително за съдействието. Поздрави

Нашият отговор:

Съдебният изпълнител е подчинен на изпълнителния лист и докато няма влязло в сила съдебно решение, установяващо погасяване по давност на вземането, същият е длъжен да образува изпълнително дело и да събира сумите.

Предвид обстоятелтвото, че изпълнителните дела са от 2014г. и 2015г., много вероятно към настоящия момент същите да са се перемирали (т.е. да са се прекратили по силата на закона). За да се е прекратило делото по силата на закона, е необходимо взискателят да е бездействал повече от 2 години (теоретично е възможно да са извършени действия (например, да е наложен запор в банка, в която нямате открита сметка), за които да не сте разбрали). Прекратяването на делото по силата на закона обаче не означава, че задълженията Ви са се погасили по давност, тъй като от момента на бездействието на взискателя е започнала да тече нова погасителна давност. Ако към настоящия момент делото се е перемирало, но давността не е изтекла, кредиторът може да изтегли изпълнителния лист и да образува ново дело, по което ще могат да се предприемат валидни изпълнителни действия, прекъсващи давността. 

Вариантът за защита от Ваша страна е да предявите иск за установяване недължимост на сумите поради погасяването им по давност пред компетентния съд. 

За да Ви дадем становище дали обаче имате основание за предявяване на такива искове, е необходимо да проучим изпълнителните дела, тъй като казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!