Погасителна давност на вземания по изпълнителни дела

11.09.2018

Вашият въпрос:

Здравейте имам няколко въпроса във връзка със статията Ви "Погасителна давност на вземания по изпълнителни дела": 1. Осъдена съм да плащам обезщетение представляващо наеми най-общо казано. Срока на давността отново ли е 5г.? 2. Плащала съм на вноски по изпълнителен лист по горепосоченото дело. Тези плащания прекъсват ли давността? 3. Ако давността е 5 г., но взискателят не е поискал извършване на изпълнителни действия в продължение на 2 години, изпълнителното дело прекратява ли се по силата на закона? 4. Бихте ли ми предоставили контакти на Ваши колеги във Варна, с които подробно да мога да обсъдя моят касуз?

Нашият отговор:

1. За вземанията по договор за наем се прилага кратката тригодишна давност. За да определим обаче приложимата давност в настоящия случай, от значение е дали изпълнителният лист е издаден въз основа на съдебно решение (в който случай давността ще е 5 години) или на заповед за изпълнение (в този случай давността е 3 години).

2. Плащането на част от вземането не прекъсва давността за остатъка. От значение е в случая дали сте плащали доброволно или плащанията са били в резултат на наложен запор.

3. Ако взискателят не е поискал извършване на действия в продължение на повече от две години, делото се прекратява на основание чл.433, ал.1, т.8 от ГПК. Като в този случай новата погасителна давност за вземанията, предмет на делото, започва да тече от началния момент на бездействието.

4. Кантората ни представлява осъществява процесуално представителство по казуси в цялата страна и бихме могли да Ви съдействаме за проучване на изпълнителните дела във Варна!