давност на задължения към съдия изпълнител

06.02.2019

Вашият въпрос:

Здравейте,наш служител има запор на заплатата си от 2011 год.(кредитор Топлофикация). От тогава - от юли 2011 г. внасям по сметката на съдия изпълнител сума,изчислена спрямо трудовото му възнаграждене.От 09.2016 има нов запор(кредитор - Фирма за бързи кредити)Вноската ,изчислена спрямо заплатата му я разделих по двата запора. След приспадането,заплатата му пада под минималната работна заплата. 1.Имам ли право да прекратя изплащане на сумите по двата запора към съдия изпълнителя? 2.При какви обстоятелства задълженията ще отпаднат по давност? Предварително Ви благодаря за отговора. Извинявам се за ,ако обясненията ми са непрофесионално формулирани(надявам се ,че са поне ясни)

Нашият отговор:

1. Ако не превеждате суми към съдебния изпълнител, а нямате основание за това (например, получаваното от служителя възнаграждение да е под секвестируемия минимум), работодателят става трето задължено лице за задълженията по изпълнителното дело. 

2. Давността за задълженията изтича, ако не са предприемани действия определен период от време от кредитора. Предвид обстоятелството, че вече 8 години правите удръжки по делото с взискател Топлофикация, давността не е изтекла, тъй като с всяко изпълнение на запор се прекъсва давността. По отношение на второто дело, за да Ви дадем становище дали задълженията са погасени по давност, е необходимо да проучим изпълнителното дело, тъй като тези казуси се отличават с висока степен на конкретика и преди да се запознаем с всички документи не можем да дадем становище.