давност

13.10.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, Срещу мен има заведено изпълнително дело през 2010 г. като авалист по запис на заповед. Веднага е наложен запор на банковата ми сметка. Няма движение по сметката. Не работя, нямам приходи.Оттогава взискателят през срок по малък от 2 години иска от ЧСИ - то да ми наложи отново запор на същата сметка. Той не го е правил. Всъщност от 2010 няма никакви принудителни действия срещу мен. Моля да ми отговорите имам ли някакво основание да прекратя това дело. Има ли давност в случая? Дължа ли още? Благодаря предварително. Приятен ден.

Нашият отговор:

За задълженията, произтичащи от запис на заповед се прилага кратката 3-годишна погасителна давност. Във Вашия случай от значение за приложимата давност обаче е дали изпълнителният лист е издаден въз основа на заповед за изпълнение на парично задължение или въз основа на съдебно решение. Ако листът е издаден въз основа на заповед за изпълнение, ще се прилага кратката 3-годишна погасителна давност, а ако е въз основа на съдебно решение - общата 5-годишна давност.

Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика и за да Ви дадем становище дали задължението Ви се е погасило по давност, е необходимо да проучим изпълнителното дело, защото теоретично е възможност срещу Вас да са предприемани изпълнителни действия (напр. да е наложен запор в банка, в която нямате открита банкова сметка), но Вие да не сте разбрали за тях. След като проучим изпълнителното дело ще можем да Ви кажем дали същото се е прекратило по силата на закона , респ. от кога е започнала да тече новата давност за задълженията Ви и дали същата е изтекла. Ако давността за задълженията Ви е изтекла, можем да водим преговори с кредитора Ви за отписване на задълженията Ви по давност или да заведем дело за установяване недължимост на сумите поради изтекла погасителна давност. Предвид обстоятелството, че изпълнителното дело е от 2010г., много вероятно е делото да се е перемирало, а задължението Ви да се е погасило по давност. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!