Предизвестие от работодател по чл. 328, ал.1, т.3

23.05.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, на 22.05.18 ми беше отправено писмено предизвестие от работодателя по чл. 328, ал.1, т.3, което явно ще бъде спазено. Имам два въпроса: 1. Мога ли да се възползвам от чл. 157 Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя: 6. когато е отправено предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение -по 1 час дневно за дните на предизвестието. От това право не може да се ползува работник или служител, който работи 7 или по-малко часове. 2. Имам още 4 дни платен отпуск, който не съм използвала, ако реша докато тече предизвестието да ползвам, например 2 дни отпуск, то тогава предизвестието ще се удължи ли с 2 дни (същият въпрос имам и за болнични - ако се разболея например, това ще удължи ли предизвестието)

Нашият отговор:

1. Работодателят е длъжен да Ви освобождава от работа, в случай че продължителността на работното Ви време е над 7 часа. Предназначението на този отпуск е да предостави повече свободно време на слуйжителя, за да си търси работа на друго място.

2. Времето, в което сте били в законоустановен отпуск, не удлължава срока на предизвестието. В случай че след изтичане срока на предизвестието, респ. прекратяване на трудовото Ви правоотнешение, за неизползвания платен годишен отпуск ще имате право на обезщетнеие по чл.224 от КТ в размер на трудовото Ви възнаграждение за съответния брой дни.