Прекратяване на трудов договор

18.05.2018

Вашият въпрос:

Работих в чужбина близо 3 години и сега съм назначена в България. По кой член трябва да ми е прекратен договора за да взимам обезщетение за безработица на база стажа ми и в чужбина. Попитах в Нои ако съм съкратена по член 71 кое се зачита размера на платените осигуровки и стажа в чужбина или България и те отговориха че по този член зачитат само размера на платените осигуровки само в България защото тук е прекратен договора. Вярно ли е това? Искам да взимам по голяма сума за обезщетение на база стажа ми и в чужбина. Благодаря.

Нашият отговор:

За да имате право да получавате обезщетение за безработица, е необходимо да са налице предпоставките по чл.54а от КСО. За да бъде зачетен осигурителният Ви стаж, натрупан в чужбина, при определяне размера и продължителността на обезщетението, е необходимо да подадете заявление за удостовереяване на осигурителни периоди от друга държава-членка на еС със СЕД U002. Това заявление се подава до компетентната служба в държавата, където сте работили, чрез Дирекция „Европейски регламенти и международни договори” при Централно управление на Националния осигурителен институт. Удостоверението се издава в едномесечен срок и се препраща по служебен път до сътоветното компетентно териториално поделение на НОИ. В разпоредбата на чл. 54б, ал.3 от КСО са посочени основанията за прекратяване на трудов договор, при които лицето има право на минималния размер на обезщетението за безработица за срок от 4 месеца. Прекратяването на трудовия договор на основание срокът за изпитване не е сред посочените. При това положение размерът на обезщетението Ви за безработица и срокът за изплащането им, ще се определят съгласно общите правила, а именно - размерът на обезщетението се определя съгласно среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, а продължителността на изплащането му - от придобития осигурителен стаж. 

От гореизложеното е видно, че основанието за прекратяване на трудовия договор не е определящ за това на база кой стаж ще Ви бъде изчислено обезщетението за безработица. При това положение, следва да подадете заявление за издаване на удостоверение U2, за да имате право на обезщетение в по-голям размер и за по-дълъг период.