Забавяне на плащане от работодателя

30.04.2018

Вашият въпрос:

На 1.11.2017.година започнах работа,но договора ми е за 6 месеца изпитателен срок,свършва на 1.05.2018,мога ли да си търся правата, поради,нередовно забавяне на заплащане.Мога ли без предизвестие да напусна работа.

Нашият отговор:

Можете да прекратите трудовия си договор без предизвестие на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ - поради неизплащане на трудовото възнаграждение. В тази хипотеза трудовото правоотношение се прекратява в момента, в който заявлението стигне до работодателя. Освен неизплатените трудови възнаграждения, в тази хипотеза работодателятт Ви дължи и обезщетение по чл.221, ал.1  от КТ.

Щом трудовият Ви договор е със срок за изпитване и същият все още не изтекъл, ако в договора не е упоменато друго, то се счита, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни и в тази хипотеза можете да прекратите договора си без предизвестие. Този вариант е по-неблагоприятен за Вас, тъй като освен неизплатените трудови възнаграждения, работодателят няма да Ви дължи обезщетние, а обезщетението за безработица ще бъде в намален размер и ще се дължи само за 4 месеца.