напускане без предизвестие по чл.327 ал.1 т.2 от Кодекса на труда

15.03.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, Имаме следния казус: Съпругът ми работи във фирма и не са им изплащали парите за храна / режийни/ от февруари месец 2017г . 1.При тези факти има ли право да подаде молба за напускане без предизвестие по чл.327 ал.1 т.2 от Кодекса на труда ? 2.В какъв срок работодателя трябва да изплати дължимите суми след подаване на молбата за напускане ? Благодаря предварително .

Нашият отговор:

1.  Ваучерите за храната се предоставят от работодателите отделно от трудовото възнаграждение, поради което неплащането им не е равнозначно на неплащане на трудово възнаграждение и не поражда право за работника да прекрати трудовия си договор по чл.327, ал.1, т.2 от КТ. Следва да имате предвид, че дори основанието по чл.327, ал.1, т.2 от КТ да не съществува към момента на прекратяване на трудовия договор, т.е. да не е налице неплащане на трудово възнаграждение, с подаване на заявлението от служителя, трудовият договор се прекратява, а работодателят има право да претендира обезщетение за претърпените вреди от работника.

2. След прекратяване на трудовия договор от работника на горепосоченото основание, за работодателя няма определен срок, в който следва да заплати дължимите суми, тъй като те вече са станали изискуеми. При прекратяване на трудовия договор от работника поради неплащане на работни заплати, същият има право да получи освен дължимите и неизплатени трудови възнаграждения, и обезщетение по чл.221 от КТ в размер на брутното трудово възнаграждение на работника за срока на предизвестието. Имате възможност да предявите иск, с който работодателя да бъде осъден да заплати паричната стойност на дължимите и неизплатени ваучери за храна.