Изтичане на давност.

06.02.2018

Вашият въпрос:

Имам заведено дело за неплатен наем на общинска собственост от2000 година.Досеха не са имали начин да си съберат задължението тъй като не съм имала имоти на мое име и не съм работила.Делото е при съдия изпълнител.Миналата година са ми направили запор на банковата сметка и са си взели част от дължимата сума .Имат ли право .Не е ли изтекла абсолютната давност.

Нашият отговор:

Вземанията за наем за имот, общинска собственост, имат характер на частни общински вземания, за които в закона не е предвидена абсолютна давност. За тях се прилага кратката тригодишна давност, а ако са установени със съдебно решение - общата петгодишна давност. Във Вашия казус обаче е възможно изпълнителното дело да се е прекратило по силата на закона, ако взискателят е бездействал повече от две години. Ако е налице такова бездействие, новата давност за задълженията Ви запова да тече от началния момент на периода на бездействието и към настоящия момент е вероятно да е изтекъл. Ако делото се е прекратило по силата на закона, последващи валидни изпълнителни действия по същото не могат да бъдат извършвани, респ. запорът, в изпълнение на който са Ви удържали сумите, не е породил действие и можете да претендирате обратно вече удържаните суми. На следващо място может да искате да бъде признато за утановено ,че давността е изтекла и не дължите сумите поради погасването им по давност. Като тези две искания - за установяване недължимост на сумите и за връщане на вече удържаните суми, могат да се съединят в един процес.

За да Ви дадем обаче становище дали делото е прекратено и дали задълженията Ви са погасени по давност, е необходимо да проучим изпълнителното дело, тъй като такива казуси се отличават с висока степен на конкретика.  Но предвид обстоятелството, че изпълнителното дело е от 2000г., има голяма вероятност задълженията Ви да са се погасили по давност.

Кантората ни е специализирана в казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме насреща.