Изп. Дело от 2011

30.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте Наскоро правих справка в регистъра на съдебните изпълнители! Оказа се,че имам някакво изпълнително дело при ЧСИ от 2011г и по мой спомен е за щети заведено от частно лице с изпълнителен лист от СРС! Досега не съм имал никакви запори,търсения или каквото и да е било в връзка с това дело от ЧСИ а в справката пише че е висящо! Тъй като има някаква давност която съм сигурен че е настъпила отдавна,искам да попитам какво би ми струвало на мен някой да се заеме и да изчисти това дело за да не с притеснявам и за колко време ще стане? Благодаря и очаквам отговор за паричките и времето 'другото дело ще гледам да направя някакво споразумение,въпреки че за него абсолютно нищо не знам'

Нашият отговор:

Тъй като казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика, за да Ви дадем становище, е необходимо да проучим изпълнителното дело.

На първо място, от значение е дали по изпълнителното дело са предприемани действия. Възможно е по делото да са предприемани действия, но Вие да не сте разбрали за тях (например, да е наложен запор в банка, в която нямате сметка). Ако по делото не са извършвани действия в продължение на повече от две години, същото се е перемирало (прекратило по силата на закона). По перемирани дела не могат да се предприемат валидни изпълнителни действия, а давността за вземанията по изпълнителното дело започва да тече от началния момент на бездействието, т.е. от началото на двугодишния период. На следващо място, от значение е с каква давност се погасява задължението Ви - дали с петгодишна или с кратката тригодишна давност. Това зависи от какво произтича задължението Ви, както и дали изпълнителният лист е издаден въз основа на съдебно решение или на основание заповед за изпълнение.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете, можете да ни ангажирате, за да проучим казуса Ви и да Ви дадем становище за най-добрия за Вас вариант за действие.