SG Group

19.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте ! От близо 6 години имам запор на банковата ми сметка (която така или иначе освен за получаване на детски - не използвам) ; от 3 години (може и повече) периодично ми призвъняват от ЕсДжи Груп , като казват че откупили мое задължение към Виваком 146лв. и ме приканват да го платя в офис на Виваком. Не могат да ми представят подписани от мен документи с които да докажат, че съществува такъв договор. Последно миналата година по това време казаха, че ако в размките на седмица не платя ще пуснат моето задължение към съда. След това през Май месец тази година (по спомен) ми се обади ЧСИ от София, на когото не запомних името. Той ми съобщи, че след няколко дни в 8 часа ще бъдат на адрес за описване на имущество... такова нещо не се случи! (макар да не живея на адреса който те имат, и да нямам нищо на мое име) Тази вечер след 20 часа ми се обади друг господин , който твърди че имам шанс до 22ри да платя 146лв в офис на Виваком, ако не делото ще бъде заведено в Районен Съд Пловдив и след като бъда осъдена , вместо 146лв ще бъдат начиследни съдебни разходи и сумата ще скочи над 1000лв. Зададох въпроса : "Нали вече ме усъдихте и преди няколко месеца ЧСИ се свъра с мен, за да описва имуществото на мое име , как така пак ще ме съдите?" Ми беше отоговорено , че от близо година нямало практина дела на СГ груп да минават през ЧСИ! Попитах "Т.е някой се е обадил и се е представил за ЧСИ ?" - господина ми повтори същото ..."че нямало такава практика от година" , каза също че сега след като ме усъдят , парите които ще платя ще отидат като задължение към НАП (към държавата) Въпросите са ми е следните: Защо ако дълга е откупен от ГС груп , ме подканват да го платя в офис на Виваком? Няма ли давност която вече така или иначе трябва да е изтекла? Как след като вече ми е запорирана сметката за това задължение от 5 или повече години, след като уж са ме осъдили да това задължение , пак искат да ме съдят? Ако платя 146лв към Виваком, ще изчистя ли напълно това измислено задължение или ще излезе накрая, че е нещо като вноска и ще трябва да плащам още и още?

Нашият отговор:

За задълженията към мобилни оператори се прилага кратката тригодишна давност, която започва да тече от момента, в който вземането е станало изискуемо, т.е. от момента, в който е следвало да заплатите фактурата, по която се претендира плащане. 

"С.Г. Груп" ООД имаха практика да съдят потребителите пред арбитражни "съдилища", които от началото на тази година бяха закрити, а решенията, постановени от тях, са нищожни. Поради това, към настоящия момент са се активизирали, звънейки на длъжниците и заплашвайки ги да платят сумите. Ако не ги заплатите, може да заведат дело срещу Вас, тъй като решението на "арбитражния съд" представлява правно нищо.

Към настоящия момент най-вероятно задължението Ви е погасено по давност, поради което не следва да плащате нито на Виваком, нито на "С.Г.Груп" ООД никакви суми. 

Най-добрият вариант за действие е да изчакате, ако те евентуално предявят иск срещу Вас в съда, да се защитавате, тъй като това би бил най-целесъобразният вариант за действие. Поддържайте актуален постоянния си адрес, тъй като при евентуално дело, на него ще бъдат изпратени документи от съда. Ако получите документи от съда, можете да се обърнете към нас, за да Ви съдействаме да организирате защитата си по най-добрия начин.