Прекратяване на трудов договор

17.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, назначена съм на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1 от КТ във връзка с чл. 70 ал.1, считано от 15.09.2017 г., като срокът на изпитване е 6 месеца. Подадох писмено заявление за освобождаване от длъжност по взаимно съгласие или ако работодателят ми не е съгласен- да се счита за едномесечно предизвестие. Преди няколко дни работодателят ми заяви, че дължа тримесечно такова, тъй като договорът ми е срочен. В договорът ми е записано, че срокът за предизвестие за прекратяване е еднакъв и за двете страни. В този случай мога ли да се възползвам от чл. 71, ал. 1 и да напусна без предизвестие, тъй като съм в изпитателен срок?

Нашият отговор:

За да можете да прекратите трудовия си договор по чл.71, ал.1 от КТ, е необходимо срокът за изпитване да е уговорен във Ваша полза или в полза и на двете страни. Това е записано в трудовия Ви договор, ако нищо не е посочено, се счита, че срокът е уговорен в полза и на двете страни и тогава ще можете да прекратите трудовия си договор по чл.71, ал.1 от КТ, без предизвестие.

В случай че срокът за изпитване е уговорен в полза на работодателя Ви, тогава е необходимо да спазите предизвестието, уговорено в трудовия Ви договор. При срочните трудови договори, съгласно чл.326, ал.2, изр.3 от КТ, срокът на предизвестието е три месеца. Единствената възможност да имате по-кратък срок на предизвестието е, ако до края на срока на договора остава по-малко време (което от казаното от Вас, предполагам, че не е така). 

Срокът за предизвестие е еднакъв за двете страни, т.е. и за двете ще бъде три месеца, но страната, в чиято полза е уговорен срокът за изпитване, в рамките на същия, може да прекрати договора без предизвестие.