Трудова злополука

28.11.2017

Вашият въпрос:

Здравейте! Претърпях трудова злополука. Имам документ от НОИ, в който пише че се приема за трудова . Все още имам трудово правоотношение с фирмата ,като в момента съм болничен. Предполседният ми болничен лист съм го предала на 17.10.2017 лично на счетоводителката на фирмата, която по договор е и мой работодател. Последният болничен съм предала на 14.11.2017. Преди една седмица отидох до НОИ и направих справка и се оказа, че последните два болнични не са представени в НОИ . Отидох до Инспекция на труда и подадох сигнал за това ,че моята работодателка ни ми е предала болничните в срок . Аз съм сигурна, че тя ги е пуснала за обжалване . Не съм й звъняла да я питам или да и искам обяснение ,защото отнасям клетви по мой адрес от нея. Моля да ме посъветвате какво да правя, тъй като времето си минава а аз незнам в какво положение съм. Искам да прекратя с нея договора и да я осъдя за обезщетение.

Нашият отговор:

Болничните листове се обжалват пред Лекарската консултативна комисия. Вие като заинтересована страна ще бъдете уведомена едно такова евентуално производство. 

Щом злополуката Ви е приета за трудова с разпореждане на длъжностното лице от съответното ТП на НОИ, можете да претендирате обезщетение по чл.200 от КТ за претърпените имуществени и неимуществени вреди. Можем да Ви съдействаме във воденето на преговори с работодателя Ви за доброволно уреждане на отношенията Ви, тъй като този начин е по-бърз. Ако обаче не постигнем споразумение, тъй като отказват да платят или предлагат неудовлетворителен размер на обезщетение, можем да Ви представляваме в производство пред съда за присъждане на обезщетението.

Можете да претендирате обезщетение, вкл. по съдебен ред, и до като се намирате в трудово правоотношение с работодателя си. Ако желате да прекратите трудовия си договор, КТ дава възможно работникът да прекрати договора по всяко време, спазвайки предизвестието, което е уговорено. Ако не спазите предизвестието, ще дължите на работодателя си обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срок на предизвестието Следва да знаете, че ако прекратите по този начин трудовия си договор, ще получавате минималния размер на обезщетението за безработица по общественото осигуряване.

Кантората ни е специализирана представителство по трудови спорове. Ако желаете да ни ангажирате в производството за претендиране на обезщетение по чл.200 от КТ, сме насреща.