неплатени суми към глобул от 2009 година

19.10.2017

Вашият въпрос:

През 2009 година моят син има неплатени суми към Глобул от 80 лв горе-долу. Сега му се обаждат - когато вече не е от 2009 година клиент на Глобул и му казват че има задължения от 450 лв и да започне плащане иначе - СЪД! Притеснявам се какво може да направим съгласна съм да си платим - 80 лв, но чак пък 450 много са и не знам за какво са. Нямаме документ , няма нищо просто дайте парите. и в глобул питах и там казват 450 са - плащайте... Когато и по колкото можете. Какво да правя?

Нашият отговор:

Най-вероятно Теленор са прехвърлили вземането си към колекторска фирма - "С.Г. Груп" ООД, които звънят и притесняват длъжниците. До началото на тази година, колекторската фирма осъждаше потребителите пред "арбитражен съд", като много често длъжниците разбираха, че срещу тях е водено дело, съответно има изпълнителен лист срещу тях чак когато има образувано изпълнително дело. В началото на тази година бяха прието промени в ГПК, съгласно които потребителски спорове (какъвто е вашият) не подлежат на разглеждане пред такива арбитражни съдилища. Това провокира колекторските фирми да звънят и да притесняват длъжниците, заплашвайки ги със съд. За задълженията към мобилни оператори се прилага кратката тригодишна погасителна давност, която вече най-вероятно е изтекла.

Към настоящия момент най-добрият вариант за действие е синът Ви да поддръжа актуални постоянния и настоящия си адрес и ако получи нещо от съда, да се защитавате тогава, тъй като и разноските по делото ще бъдат за колекторите. Ако и когато получите документи от съда, е важно да реагирате своевременно, за да можем да предприемем адекватни действия за Вашата защита.