Незаконно уволнение

04.10.2017

Вашият въпрос:

Здравейте,имам 2 въпроса по следният казус: Съдът признава незаконното ми уволнение и го отменя(чл.225 т.1), възтановява ме на работа(чл.225 т.2) НО не ми признава обещетението от 6(шест) месеца които съм бил без работа(чл.225 т.3). Съдът излиза с аргумент ,че неможе да ми изчисли брутния доход и ме препраща към НОИ за изплащане на обещетението. 1.НОИ имали право и правомощия да ми изплати въпросното обещетение? 2.При евентуално обжалване какви документи са нужни да се предоставят в съда за доказване на брутни доход(аз ли трябва да ги предоставя или съда ги изисква от работодателя)? ПП:Приложеният документ (фиш) е предоставен на съда.

Нашият отговор:

Обезщетението, което сте претендирали по чл.225 от КТ се изплаща от работодателя. Когато обаче до приключване на делото за съответното обезщетение, сте получили обезщетение за безработица по чл.54а от КСО, следва да върнете същото. За да имате право на такова обезщетение, трябва да сте регистрирали като безработен в съответното Бюро по труда, както и да отговаряте на другите изисквания по чл.54а от КСО. Размерът на двете обезщетения е различен, както различна е и продължителността на изплащането им (по КТ се дължат максимално 6 месечни трудови възнагржадения, а по КСО срокът на изплащане е поставен в зависимост от осигурителния Ви стаж и от основанието за прекратяване на трудовия ВИ договор). 

За да Ви кажем какви възможности имате при обжалване на делото, трябва да се запознаем с приложените доказателства и със съдебното решение. Щом останалите искове са уважени, означава, че искът Ви за заплащане на обезщетение по чл.225 от КТ е доказан по основание. Съдът има правомощие при доказан по основание иск, да определи размерът ( в случая е казал, че искът Ви не е доказан по размер) по своя преценка или да назначи вещо лице. Ако това не е сторено, същото Ви дава основание да обжалвате делото.