Неправомерно уволнение,базирано на клевета.

09.06.2017

Вашият въпрос:

Здравейте.Бих искал да попитам,дали моят работодател,може да ме уволни при положение,че съм обект на клевета? Работя за съответната фирма от 4г. и съм на безсрочен трудов договор. Досега нямам нито едно провинение. Аргументите му дори нямат пряка връзка с работата ми. Не съм порицаван нито веднъж,нямам забележка или предупреждение за уволнение,което да съм подписвал. Бях помолен да подпиша молба по взаимно съгласие,но аз отказах,защото обвиненията бяха абсурдни и безпочвени. Говорих с работодателят ми и поисках да бъда запознат с фактите и доказателствата за съответното обвинение,но той ми отказа. Не бил длъжен! Също така,същият той(в конкретния случай жена),Генерален Мениджър на хотел в момента е по майчинство и доколкото съм запознат със закона докато е в това си положение,няма тези права. Очаквам среща с работодателят ми,за която помолих,за да бъда запознат с обвиненията. Срещата не се е състояла още и аз продължавам да ходя на работа и да си изпълнявам задълженията коректно. Предполагам,че когато това се случи ще ми бъде връчен документ за едномесечно предупреждение.Въпросите ми са: Какво да направя в този случай? Дали да подписвам или да не подписвам този документ? Да подам ли жалба в Инспекцията по труда,както и дали да заведа иск в съда? Има ли право работодателя ми да налага наказания и да уволнява при факта,че същия е по майчинство? Дали да заведа дело за клевета в съда,лично срещу Генералния Мениджър? Надявам се да уважите въпросите ми и да ме посъветвате,как да постъпя. Благодаря Ви. С уважение: Любомир Станчев

Нашият отговор:

1. Щом не желаете да прекратите трудовия си договор по взаимно съгласие, в случай че Ви бъде връчена заповед за прекраятяване на трудовия Ви договор по взаимно съгласие, следва да не подписвате същата и да не обективирате писмено върху нея съгласието си. При уволнение на друго основание подписът Ви върху заповедта няма значение на съгласие, а е индиция единствено за това, че заповедта е доведена до знанието Ви. В този смисъл, възможно е същата да Ви бъде връчена при отказ, което обстоятелство да бъде удостоверено със свидетели. 

2. Няма основание за сигнал до Инспекцията по труда. Поведението на работодателя Ви може да се квалифицира като злоупотреба на власт, което при евентуално дело за отмяна на уволнение може да бъде наведено като основание.

3. Докато генералният мениджър е в майчинство, същият не може да представлява дружеството. Възможно е обаче заповедта да Ви бъде връчена от генералния мениджър, но същата да бъде подписана от лицето, което го замества и което разполага с работодателска власт към насоящуя момент.

4. Делото за клевета и делото за отмяна не незаконно уволнение (в случай че прекратят трудовия Ви договор) са две отделни и независими едно от друго производства. По-удачният вариант за защита в случая е може би делото за отмяна не незаконно уволнение, тъй като при спечелването му заповедта ще бъде отменена като незаконна, ще бъдете възстановен на заеманата преди това длъжност и може да получите обезщетение за периода, в който сте останали без работа поради незаконното уволнение (максималният срок, за който се дължи обезщетение е 6 месеца).