Изпълнително дело за кредит

28.08.2017

Вашият въпрос:

Здравейте Имам едно питане Според Вас каква е вероятността да се заведе изпълнително дело за неплащане на потребителски банков кредит,теглен от един човек ,към момента е безработен,кредита е плащан когато е било възможно,а изпълнителното дело да е срещу децата на нередовния платец въпреки че той си е жив и когато почва работа му удържат от време на време определени суми? И дали ако е възможно това или е грешка,има процедура за отменяне на заведеното дело спрямо наследниците на кредитополучателя,който си е жив.Те не са гаранти или поръчители по заема!

Нашият отговор:

Кредиторът има право да потърси защита по съдебен ред на правата си. Най-често за вземания от кредити банките образуват т.нар. "заповедно производство", а длъжника има двуседмичен срок да възрази, че не дължи сумата.

Кредиторът може да иска изпълнение на вземанията си само от кредитополучателя, другите кредитопополучатели (ако като кредитополучатели по договора са две или повече лица) или от поръчителите. Докато длъжникът е жив, кредиторът не може да иска изпълнение от децата му, нито съдът ще издаде заповед за изпълнение срещу тях.

Ако все пак обаче е издаден изпълнителен лист и е образувано изпълнително дело срещу децата на длъжника (а той е жив и те не са страна по договора за кредит, нито са поръчители по него), може да се оспори изпълнението.

За да Ви дадем конкретно становище, е необходимо да се запознаем с документите по Вашия казус. Ако желаете да ни ангажирате, сме насреща.