Нападнаха ме на път за вкъщи от работа.

20.08.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, по време на пътуването ми от работа до вкъщи бвх нападната бита и ограбена от неизвестно лице. Имам преписка в 05 то РУ Полиция. София. Бях задържана извънредно от работодателя си 2-часа. Извънредно. По график бях до 19:30 часа а се чекирах в с-мата, че съм напуснала в 21:30. Ако си бях тръгнала навреме то инцидентът би бил предотвратим, тъй като на мястото на нападението ми има Автосервиз в който има работещи механици до 21:00. Освен това на същото място щях да бъда в 20:30-20:45. Работодателя ми изиска всички прегледи от лекари, писменни обяснения на двама свидетели и материяли от ЗМ-то по преписката. Предвкусвам, че се опитват да се измъкнат. Обръщам се към Вас с молба за помощ и съдействие по казуса Желая Ви хубав уикенд! С уважение: Вера Митева

Нашият отговор:

Предвид казаното от Вас и щом това е бил обичайният Ви път на отиване/прибиране от работа, случилото Ви се попада в хипотезата на трудова злополука по чл.55, ал.2 от КСО.

Щом работодателят Ви не е предприел действия, можете Вие сама да декларирате злополуката в НОИ в едногодишен срок. След като я декларирате, длъжностното лице  в НОИ в 14-дневен срок издава разпореждане за приемане или не на злополуката за трудова. Щом НОИ признае злополуката за трудова, вече може да предявите иск пред съда, за да търсите обезщетение за претърпените вреди - имуществени и неимуществени.

Кантората ни е специализирана в представителство по такива дела. Ако желаете, можем да Ви представляваме както пред НОИ във връзка с деклариране на злополуката, така и пред съда по евентуално дело за обезщетение.