Връщане на работа

28.06.2017

Вашият въпрос:

Здравейте. След 2 годишен отпуск ми предстои да се върна на работа. Въпросите ми са: мога ли да претендирам да ме върнат дневна смяна (преди това съм работила на 3 смени, но в предприятието има хора на дневна смяна)? Ако работодателя не се съгласи може ли да ме изгони или принуди по някакъв начин да напусна? Ако успея да ги накарам да ме върнат, само до 3 годишна възраст на детето ли да длъжни да ме държат дневна смяна?

Нашият отговор:

В 140, ал.4, т.3 от КТ се съдържа забрана майките на деца до 6-годишна възраст да полагат нощен труд. Тази забрана може да бъде преодоляна само с Вашето писмено съгласие, поради което работодателят Ви няма право на преценка дали да се съгласи, или не да работите само дневни смени, тъй като забраната е установена в КТ и само Вашето съгласие може да я дерогира. 

По закон не съществува правен способ, с който работодателят да Ви "принуди" да напуснете. За да бъде прекратен трудовият договор  по желание на работодателя, КТ урежда основания, които трябва да са налице. За повечето основания (които са най-често използваните, останалите са свързани с цялостно преустановяване дейността на работодателя или задържане на работника или служителя), чл.333, ал.1,т.1 от КТ предвижда специална закрила при уволнение за майките на деца до 3-годишна възраст. Тази закрила се изразява в задължението на работодателя Ви, преди да Ви уволни, да поиска разрешението на Инспекцията по труда.