Неправомерно отстраняване от работа.

27.06.2017

Вашият въпрос:

Бих искала да Ви запитам : при положение,че до скоро работех в престижна фирма ,и не ми беше връчен хартиен носител на трудовия ми договор, а в последствие от трети човек разбирам, че съм заведена с договор и регистрирана в НОИ . Преди два дни , най-категорично ми се заяви ,че не се справям с работата и трябва да се " Разделим" - за което отново не ми беше дадена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Моля Ви : Изяснете ми по какъв начин да си потърся правата чрез закона?

Нашият отговор:

Трудовият договор се прекратява само с писмена заповед,  която трябва да бъде доведена до знанието Ви. Подписът Ви върху заповедта не означава, че се съгласявате трудовият Ви договор да бъде  прекратен, а че заповедта Ви е връчена, в този смисъл безпредметно е да отказвате да я получите, тъй като отказът Ви да я получите може да бъде удостоверен със свидетели.

За да имате основание да предявите иск пред съда за отмяна на заповедта за уволнение, такава трябва да Ви е връчена. От момента на връчването имате двумесечен срок, в който да предявите иска.