ЧГД от 2011 година, без мое знание

29.01.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, скоро получих от районния съд в моя град - Троян, че имам изпълнително дело с изпълнителен лист издаден по ЧГД 999/2011 ,чрез ЧСИ Десислава Цветкова/Стара Загора/. По и-мейл се поинтересувах за сумата и защо имам като цяло заведено ЧГД от въпросното ЧСИ. Сумата към момента е 2322 лв. като не знам въобще от какво са тези пари. Секретарката на ЧСИ ми написа че в тези пари се включват и 400 лв от наказателни постановления, които също не ми е ясно от кога са. Взискател преди са били БНП ПАРИБАС(също не знам как са станали взискател, след като с тях нямам и не съм имал никакви отношения), сега вече те не били взискател, защото имало извършена цесия. През 2012 година ЧСИ е изпратил съобщение до майка ми, на адреса на който живеем, тогава се обадих в БНП ПАРИБАС и не ми дадоха конкретен отговор за задължението ми и от къде се е взело. Нито някой през годините ми е съобщавал за дело, нито за никакви задължения и запора който е факт-за него разбрах миналата година случайни като проверявах дебитната си карта - имах 3 сметки в банки и трите били запорирани още преди години от същия ЧСИ. В края на 2016 година у нас получих писмо от РС Троян в което ме уведомяват че има изпълнителен лист по ЧГД 999/2011. Не знам какво да правя? Ако можете да ми съдействате аз съм готов за работа с Вас по моя случай.

Нашият отговор:

Считаме, че толкова старо задължение има голяма вероятност да е погасено по давност. Опитайте се да уточните, кога точно сте получил документите, тъй като от тази дата имате 14-дневен срок, в който можете да подадете възражение. Това е така, тъй като в някои случаи узнавате, че срещу вас се води дело едва когато съдебния изпълнител ви връчи книжа. В случая трябва да се проверят няколко неща: 

- ако производството е било по реда на чл.410 от ГПК, Вие сте уведомен за делото от служител на съда, в който случай сте редовно уведомен и нямате възможност за възражение

- ако в производството по чл. 410 от ГПК не сте бил надлежно уведомен от съда, то имате възможност да подадете възражение в едномесечен срок от узнаване за делото

- ако производството е по чл. 417 от ГПК имате възможност в 14-дневен срок да подадете възражение срещу заповедта

Това е въпрос на конкретика и няма как да изпазим становище кои от вариантите Ви за защита е най-подходящ. Възможно е да сте редовно уведомен, но поради бездействие на кредитора делото да се е прекратило и вземането да се е погасило по давност. В свързаните статии към отговора можете да прочетете за последствията на погасителната давност, както и за давността в изпълнителния процес. 

Ако желаете можем да се запознаем с документите Ви и да Ви съдействаме.