Неявяване на работа при сключен трудов договор

03.03.2020

Вашият въпрос:

Здравейте, Пред мен стои следната дилема, СКлючих трудов договор ,но непосредствено след това получих по добра оферта за работа и заплащане. Моля за съвет как да процедирам,така че да съм максимално коректен. Благодаря предварително

Нашият отговор:

В зависимост от това дали изпълнението на трудовия Ви договор е започнало, разполагате със следните възможности:

1. Ако изпълнението не е започнало: В трудовия Ви договор следва да е уговорен моментът, в който договорът започва да се изпълнява, респ. в който следва да се явите на работа. Съгласно чл.63, ал.3 от КТ, Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3 от КТ, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока. При това положение, ако изпълнението на договора не е започнало, ако не се явите на работа в срока, тртудовот правоотношение ще се смята невъзникнало и за Вас няма да има последици.

2. Ако изпълнението е започнало: Работникът, за разлика от работодателя, има възможност да прекрати договора, без да е необходимо да е налице законоустановено основание. При това положение, можете да подадете заявление за прекратяване на трудовия Ви договор по чл.326 от КТ. Прекратяването на трудовия договор на това основание е с предизвестие, срокът на което се определя с трудовия договор. В този случай имате две възможности - да прекратите договора без предизвестие, като ще дължите на работодателя обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието, или да отработите дължимото предизвестие. В случай че в договора е уговорен срок за изпитванме в полза и на двете страни, респ. в полза на служителя и срокът за изпитване не е изтекъл, можете да прекратите правоотношението си без предизвестие на основание чл.71 от КТ.