неплатен отпуск

18.05.2019

Вашият въпрос:

Здравейте! Майчинството ми свърши на: 02.11.18г. Трябваше да се върна та работа на 03.11.18г. , но имах да си взимам платен отпуск за 40 дни , който следователно си пуснах, защото детето ми не е прието в ДГ и нямя кой да го гледа. Малко ппеди да ми свърши отпуската пострадах и я прекратих с болничен за 2месеца. На 04.04.2019г. Трябваше да се върна на работа , но все още детето ми не е прието никъде и трябва да се гледаме. За това си пуснах неплатен отпуск до 12.05.19г. На 13.05.19 си пуснах болничен до 17.05.19г. След като отидох онзи дин до работата се оказа че имам 4 дни да си взимав платен отпуск от миналага година. Пуснахме ги. След това пуснахме и неплатения отпуск до края на септември ( 4месица) . СТИГНАХМЕ И ДО СЪЩЕСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ. Днес ми се обаждат от службата и ми казват, че неплатената ми отпуска е отказана и ми молят да отида и да прекратим договора по взаимно съгласиее!! Това нормално ли е ? Аз казвам , че имам право на 6мес. нерлатен отпуск и на още 5м. ако мъжът ми ми даде и неговата отпуска.. Те ми казват не знаем за такова нещо, а и да има ти все още се водиш на изпитателен срок и можем да прекратим договора по всяко време... кажети ми моля Вии аз как да постъпя в този случай и как да си търся правата?

Нашият отговор:

Във Вашия случай става въпрос за отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст, уреден в чл.167а от КТ и чл.49 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Съгласно разпоредбата на чл.167а, ал.7 от КТ, е необходимо да подадете писмено заявление до работодателя Ви за ползване на този отпуск най-малко 10 работни дни предварително. В заявлението следва да декларирате, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, като е необходимо да приложите и съгласие от бащата за ползване на полагащия му се отпуск от Вас. 

Ако трудовият Ви договор е със срок за изпитване в полза на работодателя и към настоящия момент същият не е изтекъл (срокът за изпитване не тече, докато служителят е в законоустановен отпуск), работодателят Ви може да прекрати трудовия Ви договор по чл.71 от КТ, на основание срока за изпитване. По време на срока за изпитване работникът не се ползва с предварителната закрила при уволнение по чл.333 от КТ и работодателят може да прекрати договора и докато служителят е в законоустановен отпуск.