Въпроси и отговори

Давност на задължение

Вашият въпрос:

Здравейте.
Обръщам се към вас със следният казус.
Мъжът ми е закупил стока на изплащане към Джет Файненс през 2006. Понеже е бил в чужбина майка му заплаща последната вноска с пощенски запис. За съжаление не открива бележката. През 2009 година задължението му е изкупено от фирма Мост Файненс с договор за цесия. Съответно от там не е потърсен. През 2015 фирмата Мост Файненс се регистрира в БНБ и през 2016 подава информация към ЦКР кредита му като загуба. Този статус стана ясен при кандидатстване за ипотечен кредит в банка. Бяхме изумени при положение, че той няма активни кредити.След звънене на всички кредитори установихме, че задължението е към тях. Звъннахме да получим информация, а те очудени, че ние ги търсим да си платим. Тогава не знаехме, че майка му е платила. То поне да беше някаква сума, а те смешни пари.
Въпроса ми е може ли да се направи нещо по случая? До ЧСИ и съд не се е стигало. Няма писма, известия, обаждания нищо. Не е въпроса в парите, а да оправим кредитното му досие. Няма ли някаква давност на задължението?
Благодаря предварително!

Нашият отговор:

За задълженията, произтичащи от договор за продажба на изплащане се прилага общата 5-годишна давност. Към настоящия момент, най-вероятно задължението е изцяло погасено по давност. Тъй като давността в българското гражданско право не се прилага служебно, от колекторските фирми отказват да отписват погасени по давност задължение от Централния кредитен регистър, ако няма съдебно решение, установяващо това обстоятелство. Към настоящия момент разполагате с възможност да предявите иск за установяване на обстоятелтвото, че задължението Ви е погасено по давност. Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!