изпълнително дело по кредит

14.12.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, Изтеглила съм кредит към банка ДСК, който във времето стана проблемен и към настоящия момент има образувано изпълнително дело. След като получих документите за него от ЧСИ ме потърсиха и от OTP факторинг с предложение за извънсъдебно споразумение. Междувременно след като се срещнах с ЧСИ, същия ми вдигна запора на сметката, по която получавам трудовото си възнаграждение, тъй като го уведомих, за намерението ми да сключа споразумение с OTP факторинг. Не е предприемал други изпълнителни действия. OTP факторинг, обаче ми поставиха условия за предварително плащане от 10 % от цялата сума по кредита, което нямах възможност да направя. след многократни разговори не стигнахме до споразумение. поради различни лични причини не съм правила плащания към ЧСИ до момента. Преди около месец от OTP факторинг отново ме потърсиха с предложение за сключване на споразумение. Този път по-приемливо и за това другата седмица имам среща в техния офис за попълване на необходимите документи. днес обаче, отваряйки онлайн банкирането на сметката ми, установих, че има плащане от 17.48лв. - плащане по кредит. Посетих клон на банката и кредитния инспектор ми обясни, че тъй като нямало плащания около година банката имала право да взема всичко каквото постъпи по тази сметка, вкл. детски надбавки, болнични и цялата сума на трудовото възнаграждение, тъй като съм подписала договор за кредит с тях. Основният ми въпрос е: Има ли банката такова правно основание, да удържа суми от тези плащания, както и цялата ми заплата, независимо от разпоредбите на ГПК по отношение на несеквестируемите доходи? Те казват ще ви взимаме всичко постъпило докато не започнете да плащате, а всъщност така аз няма да имам никаква възможност за плащане. И Вие бихте ли поели едно бъдещо дело по този казус? Благодаря предварително за отговора!

Нашият отговор:

Казуси като Вашия се отличават с висока степен на конкретика и за да Ви дадем становище, е необходимо да проучим изпълнителното дело. 

За да не удържат от ЧСИ сумите по банковата сметка, тъй като същите са за детски надбавки, е необходимо да представите удостоверение от баната, че по сметката постъпват именно такива суми.

По отношение на споразумението, бихме Ви посъветвали първо специалист да проучи изпълнителното дело, тъй като в споразуменията се включват клаузи за признание на дълга или отказ от изтекла давност, и в случай че към момента задължението Ви се е погасило, ще изпуснете възможността да се позовете на изтеклата давност.

Кантората ни е специализирана в представителство по казуси като Вашия и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!